OPISKELIJATARINAT

TAIDELINJAT | SUOMEN KIELI | KANSALAISOPISTO

”Opistovuoteni oli merkittävä! XR & Game design -linjalla opin pelien suunnittelua, tarinankerrontaa, 3D-mallinnusta ja virtuaalimaailmojen luontia, vaikka pelimekaniikat, koodaus ja audio jäivät vähemmälle huomiolle. Historian esittely pelin kautta inspiroi minua syventämään oppimaani yli odotusteni.

Suosittelen opistoa kaikenikäisille, olitpa etsimässä uutta harrastusta tai täydentämässä ammattitaitoasi. 

Opintojeni jälkeen sain Suomen kulttuurirahaston apurahan Salpalinjaa käsittelevän videopelin tutkimukseen ja käsikirjoitukseen. Aion julkaista YouTube-videot pelin kehityksestä vuodenvaihteessa 2022-23 ja jatkaa Kesä 1944 -peliprojektia, tavoitteena yhdistää osa-aikatyö ja jatkuva opiskelu.”

“Opiston jälkeen, sain puolen vuoden apurahan Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahastosta Salpalinjasta kertovan videopelin taustatutkimukseen ja käsikirjoittamiseen."

Kuva oppilaan tekemästä taideteoksesta

Elina Lyijynen, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston XR & Game Desing -linja 2021-22

Työn etenemistä voi seurata Instassa @salpalinja_xr. Kuvassa luonnos pelin visuaalisesta valikosta.

”Vuoden aikana kehityin monipuolisesti dramaturgiasta Photoshopiin ja sarjakuvien tekemiseen, tutustuen eri tyyleihin ja materiaaleihin. Pikselitaidekurssi oli erityisen mieleenpainuva, ja toteutimme oman kalenterin.

Opistoa suosittelen kaikille uuden oppimisenhaluisille, riippumatta iästä tai taustasta. Vuosi opistossa oli elämäni parhaita kokemuksia.

Opintojen jälkeen palasin töihin, mutta opistossa herännyt taideinnostus jatkui. Opiskelin viikonloppuisin Repin-instituutissa ja myöhemmin pääsin Edukoon opiskelemaan mediaa ja kuvallista ilmaisua. Tavoitteenani on päästä ammattikorkeakouluun kuvataiteen alalle ja jatkaa taideprojekteja. Toivon palaavani opistoon, jos mahdollisuus tarjoutuu.”

“'To be part of something great and good' - vuosi opistossa oli yksi parhaimmista asioista elämässäni."

Kuva entisestä opiskelijasta

Kati Vasara, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston sarjakuva & kuvittaminen -linja 2019-20

”Opistovuosi antoi minulle ensikosketuksen graafiseen suunnitteluun. Rakastuin välittömästi. Pääsin myös kasvattamaan osaamistani ja tuntemustani kuvataiteen ja kuvittamisen parissa. On vaikea sanoin kuvata sitä kaikkea mitä pääsin opistolla oppimaan. Erityisen lämpimänä muistona jäi mieleeni valokuvaus, kuvaamataito sekä ohjelmisto tunnit, jossa käytiin perusteet Adoben ohjelmiin – ja digitaalisen piirustuksen opetus. Kaiken kruunasi kuitenkin loistava ryhmähenki ja ansiokkaat henkilökunta ja opettajat. Opisto toimi minulle myös loistavana valmennuspysäkkinä elämäni seuraavaan vaiheeseen.

Opisto sopii kaikille – etenkin jos mietit, mitä tekisit seuraavaksi, tai haluat kokeilla jotain uutta.
 
Tällä hetkellä opiskelen graafista muotoilua Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Odotan innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.”

"Opistovuosi antoi minulle ensikosketuksen graafiseen suunnitteluun. Rakastuin välittömästi."

Kuva entisestä opiskelijasta

Iida Varen, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston visuaalinen viestintä linja 2021-22

”Opistovuoden aikana opin laajasti visuaalisen alan taitoja, ryhmätyöskentelyä sekä valmistautumista ennakkotehtäviin ja haastatteluun. Suosittelen opistoa kaikille, ketkä haluavat kokeilla luovan alan mahdollisuuksia, kehittää taiteellisia taitojaan ja ajatusmaailmaansa sekä ennakkotehtäviin valmistautuville.
 
Opiston jälkeen pääsin opiskelemaan LAB:in mediasuunnittelun linjalle, minkä koulutus tulee kestämään 4 vuotta.
 
Unelmana olisi oman sarjakuvan julkaiseminen, mutta tällä hetkellä suunnitelmissa on nauttia hetkestä ja uusien asioiden oppimisesta.”

"Opiston jälkeen pääsin opiskelemaan LAB:in mediasuunnittelun linjalle."

Kuva entisestä opiskelijasta

Lauri Ritvanen, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston sarjakuva & kuvittaminen -linja 2019-20

”Opistovuosi rikastutti taitojani maalauksessa, grafiikassa, savitöissä ja graafisessa suunnittelussa, opettaen Photoshopin ja InDesignin käyttöä. Erityisesti kehitin omaa maalausjälkeäni, mikä on jatkuva prosessi.

Opisto on loistava paikka aloitteleville taiteilijoille, tarjoten kannustavan ja rennon ilmapiirin.

Nyt opiskelen SAMK:n Kankaanpään taidekoulussa ja keskityn maalaamiseen, mutta myös esitystaide kiinnostaa. Voit seurata töitäni Instagramissa @teostarha.

Sain harjoittelupaikan tatuointistudiosta, aloitan ’tatskaurani’ ja pidän ensimmäisen yksityisnäyttelyni Turun kirjakahvilassa. Toivon pääseväni mukaan avoimiin oviin, joita järjestätte alumneille.”

"Suosittelen opistoa kaikille aloitteleville taiteilijoille, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan. Ilmapiiri oli myös todella kannustava mutta sopivan rento, viihdyin todella hyvin ."

Kuva entisestä opiskelijasta

Ida Sälve, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston kuvataidelinja 2019-2020

”Opistovuosi opetti minulle paljon taiteista, erityisesti värien käytöstä ja sommittelusta, sekä auttoi minua oppimaan itsestäni ja itsenäistymään.

Suosittelen opistoa taiteesta kiinnostuneille, erityisesti niille, jotka kaipaavat elämäänsä maisemanvaihdosta, vaikka se tarkoittaisi paljon ajamista.

Opintojen jälkeen, vaikka en päässyt haluamaani kouluun, sain mahdollisuuden aloittaa tatuoijan harjoittelijana ja nyt suunnittelen siirtyväni tatuoimiseen täysipäiväisesti.

Unelmani on pitkä ura tatuoijana, jossa voin tehdä taidetta päivittäin.”

“Opin tosi paljon itsestäni ja opistovuosi auttoi mua myös itsenäistymään!​"

Kuva entisestä opiskelijasta

Ada Järvinen, (tatuoijaharjoittelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston kuvataidelinja 2020-21

”Kun pääsin opiskelemaan Kymenlaakson opiston Sarjakuva linjalle, oli se minulle suuri saavutus. Opin paljon tarinan kerronnasta, uusista sarjakuva tyyleistä sekä sain rohkeutta omaan luomiseen
 
Suosittelen opistoa kovasti niille jotka eivät ole täysin varmoja onko taide tai sarjakuvat se suunta mikä heitä kiinnostaa. Itse ainakin sain hyviä vastauksia niihin.
 
Opiston jälkeen vietin välivuoden. Sittemmin pääsin opiskelemaan Pekka Halosen opiston taidelinjalle sekä perustin oman toiminimen jotta voin tuottaa taidetta itsenäisesti. Seuraa Twitteristä > @Oode_Arts ja @Oode_henti.
 
Tulevaisuudessa toivon pystyväni elättämään itseni ja poikani luomalla sarjakuvia ja taidetta sekä tietysti matkaamaan ulkomaille.”

“Opin paljon tarinan kerronnasta, uusista sarjakuva tyyleistä sekä sain rohkeutta omaan luomiseen."

Kuva entisestä opiskelijasta

Otso Reimaluoto, Oode Arts perustaja
Kymenlaakson Opiston sarjakuva & kuvittaminen -linja 2019-20

”Opistovuosi antoi minulle syvällistä ymmärrystä taiteesta, värien käytöstä ja sommittelusta, sekä itsenäistymisen mahdollisuuden.

Opisto on mainio vaihtoehto taiteilusta kiinnostuneille, varsinkin niille, jotka etsivät uusia näkökulmia, vaikka se vaatisikin runsaasti matkustamista.

Vaikka en aluksi päässyt toivomaani oppilaitokseen, avautui uusi ovi tatuoijan uraan, johon nyt pyrin täysillä.

Haaveilen urasta tatuoijana, missä voisin luoda taidetta jokapäiväisesti.”

“Opisto sopii kelle tahansa, jota taide kiinnostaa. Eritoten sellaisille Nuuskamuikkusille, jotka vielä etsivät elämäänsä päämäärää.”

Kuva entisestä opiskelijasta

Jemina Hiekkanen, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston sarjakuva & kuvittaminen -linja 2019-20

Opistolla syvennyin digitaaliseen piirtämiseen ja sarjakuviin, oppien tarinankerronnan periaatteita ja tutustuen monipuolisesti sarjakuvataiteeseen. Opintojen aikana sain arvokasta palautetta, joka auttoi jatko-opintoihin pääsyssä.

Opisto on erinomainen paikka niille, jotka haluavat kehittää taitojaan digitaalisessa piirtämisessä ja sarjakuvassa, tarjoten tukea ja inspiraatiota. Opiskeluvuosi antoi minulle vankan pohjan ja intohimon jatkaa kuvataiteen opintoja ammatillisesti.

Nyt opiskelen Lapin ammattikorkeakoulussa Torniossa, keskittyen digitaaliseen taiteeseen ja yrittäjyyteen, mukaan lukien 3D-mallinnus, animaatio ja pelinkehitys. Koulun projektit ja harjoittelut valmistavat hyvin tulevaisuuteen.

Valmistuttuani suunnittelen työskenteleväni freelancerina ja hakemaan apurahoja projekteihin. AMK:ssa olemme keskittyneet tulonmuodostukseen, mikä auttaa tavoitteideni saavuttamisessa.”

“Opisto toimi myös hengähdystaukona rankkojen lukio-opintojen jälkeen, kun pääsi vihdoin opiskelemaan ja harjoittamaan omaa intohimoa.”

Kuva entisestä opiskelijasta

Lumi Wilska, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston sarjakuva & kuvittaminen -linja 2020-21

“Vuosi opistolla oli intiimi ja intensiivinen. Suurin osa meistä asui opiston asuntolassa, joten elimme ja hengitimme taidetta sekä graafista suunnittelua 24/7. Porukka oli boheemia ja innostunutta. Pidimme yhteisiä maalaussessioita koulupäivien jälkeenkin. Välivuosi kansanopistossa antoi arvokasta tilaa itsetutkiskelulle ja auttoi löytämään tieni jatko-opintoihin.

Opistovuoden aikana saavuttamieni taitojen siivittämänä pääsin ensi yrittämällä sisään Metropolia-ammattikorkeakouluun jatkamaan graafisen suunnittelun opintoja. Työskentelen nykyään valtiolla Väyläviraston visuaalisena suunnittelijana. 

Opistossa syntyneen tiiviin kaveriporukan kanssa jatkoimme yhteydenpitoa vuosia opistovuoden jälkeen.”

“Välivuosi kansanopistossa auttoi löytämään tien jatko-opintoihin.”

Joonas Tielinen

Joonas Tielinen, graafinen suunnittelija
Kymenlaakson Opiston graafisen suunnittelun linja 2013–2014

Opin hyvin perusteita esimerkiksi Photoshopista, Illustratorista ja InDesignista, joista on jo nyt ollut hyötyä opiskeluissa. Sain myös itsevarmuutta päätöksen tekoon omassa taiteessa, uusia näkökulmia ja opin ajattelemaan asioita eritavoilla. Pääsykoe harjoituksista oli todella paljon hyötyä pääsykokeissa ja ennakkotehtäviä tehdessä. Myös vaihtoviikosta valokuvaajien kanssa oli hyötyä käymälläni valokuvauskurssilla yliopistossa.

Suosittelen opistoa jos olet hakemassa jatko-opintoihin mutta et vielä päässyt sisään. Tai jos olet vähän hukassa että mitä pitäisi tehdä elämällä. Tai jos sinulla on mielenkiintoa oppia paljon rennossa ilmapiirissä.
 
Opiston jälkeen pääsin opiskelemaan Lapin Yliopistoon teollista muotoilua. Tulevaisuudessa toivon löytäväni teolliseen muotoiluun liittyvän mielenkiintoisen työn. Ja Elää täysillä. Taiteilla!”

“Suosittelen opistoa jos olet hakemassa jatko-opintoihin mutta et vielä päässyt sisään.”

Kuva entisestä opiskelijasta

Ada Höyhtyä, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston visuaalisen viestinnän linja 2021-22

”Opistovuosi oli erittäin antoisa – oli mahtavaa syventyä sarjakuvien maailmaan. Olen aina ollut kiinnostunut sarjakuvista ja tutkinut niiden tyylejä ja historiaa, mutta opin silti paljon uutta. Tuntui siltä, että opistolla inspiraatio kukoisti paremmin!

Suosittelen opistoa kaikille, joita kiinnostaa tiivis opistoelämä samanhenkisessä porukassa. Omista taidoistaan ei tarvitse huolehtia, sillä opinnoissa käydään laajasti läpi erilaisia tekniikoita. Lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus erilaisiin lisäkursseihin. Linjan opettaja oli erinomainen ja tilat loistavat monipuoliseen työskentelyyn. 

Opistovuoden jälkeen olen vienyt opistolla kehittelemiäni luonnoksia ja ideoita eteenpäin ja jatkanut kuvittamista osallistumalla taidekujiin ja taidenäyttelyihin. Puolisoni kanssa ylläpidämme Pokémon-kortti -aiheista Youtube-kanavaa.

Tulevaisuuden haaveenani olisi päästä opiskelemaan animaatiota ja tuottaa sarjakuvistani elokuvatrilogia.”

“Tuntui siltä, että opistolla inspiraatio kukoisti paremmin.”

Marianne Lescelius

Marianne Lescelius, kuva-artesaani
Kymenlaakson Opiston sarjakuva & kuvittaminen -linja 2015–2016

Opistovuosi avasi minulle digitaalisen maalauksen maailman, josta tuli suosikkitapani työskennellä. Opintojen aikana rohkaistuin kokeilemaan uusia tekniikoita, mikä laajensi osaamistani ja vei minut pois mukavuusalueeltani.

Suosittelen opistoa kaikille visuaalisten alojen kiinnostuneille, erityisesti niille, jotka pohtivat välivuoden viettämistä. Kyme opetti valmistautumaan taidealojen korkeakoulujen ennakkotehtäviin ja auttoi kehittämään omaa tyyliä. Opiskelun myötä sain myös arvokkaita ystäviä ja kontakteja.

Opiston jälkeen vietin vuoden töissä, ja nyt opiskelen toista vuotta peligraafikoksi Kajaanin AMK:ssa.

Haaveilen tulevaisuudessa piirtämiseen liittyvästä työstä, kuten kuvitustehtävistä. Olen tyytyväinen, kunhan voin jatkaa piirtämistä.”

“Taidealojen korkeakouluihin on haastavaa päästä, mutta Kymessä harjoiteltiin myös valmistautumista ennakkotehtäviin.”

Kuva entisestä opiskelijasta

Heta Mustila, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston sarjakuva & kuvittaminen -linja 2019-20

”Aloitin opistolla avoimin mielin, tavoitteenani saada uusia oppeja yrittäjyyteen ja irtiotto Helsingin suorituskeskeisestä ilmapiiristä.

Työalani, katutaiteet ja kaupunkikulttuuri, löysi Inkeroinen ihanteelliseksi paikaksi ajatella ”laatikon ulkopuolella”. Opiston turvallinen ja inspiroiva ympäristö mahdollisti keskittymisen olennaiseen. Graafisen suunnittelun taidot ja Illustrator-ohjelman käyttö tulivat opistovuoden aikana tutuiksi, laajentaen visuaalista osaamistani.

Opistovuosi ei ainoastaan parantanut ammatillisia valmiuksiani, vaan sain myös arvokkaan ystävän.”

“Mitä tahansa tuli mieleeni toteuttaa, sain aina kannustavan tuen ja opetuksen.” 

Kymenlaakso Opisto

Inna Pulkkinen, Street Artist
Kymenlaakson Opiston graafisen suunnittelun linja 2019–2020

Opistolla pääsi kokeilemaan uusia tekniikoita ja välineitä, mitä en ennestään ollut testannut. Erilaiset kuvankäsittely- ja taitto-ohjelmat tulivat tutuiksi sekä pääsimme pitämään jopa oikean näyttelyn lopputöistämme.

Suosittelen opistoa kenelle tahansa taiteesta kiinnostuneille, mutta erityisesti sellaisille, jotka ovat hakemassa taideopintoihin korkeakouluun. Koen, että opisto antaa hyvät valmiudet pääsykokeisiin. Opiston jälkeen aloitin kuvataideopinnot LAB ammattikorkeakoulussa Lappeenrannassa.
 
Tulevaisuuden haaveena on toimia täysipäiväisenä taiteilijana, mutta pidän silmät ja korvat auki kaikille mahdollisuuksille.”

“Erilaiset kuvankäsittely- ja taitto-ohjelmat tulivat tutuiksi sekä pääsimme pitämään jopa oikean näyttelyn lopputöistämme.” 

Kuva entisestä opiskelijasta

Tuomas Hakala, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston kuvataidelinja 2021-22

Sarjakuvalinjalla opin piirtopöydän käytön, Adoben ohjelmat, sarjakuvan tarinankerronnan, selkeyden ja perspektiivin piirtämisen. Opistossa kehityin monipuolisesti ja suosittelen sitä laajasti taiteen eri aloista kiinnostuneille. Opettajat ovat ammattitaitoisia ja ilmapiiri rento.

Opistovuoden jälkeen aloitin metsäinsinöörin opiskelun HAMK:ssa ja jatkoin piirtämistä vapaa-ajalla. Suunnittelen Instagram-tilin perustamista päättötyölleni.

Toivon tulevaisuudessa yhdistäväni metsäasiantuntijan työn ja sarjakuvien piirtämisen, tavoitteena julkaista omia töitäni ja pitää piirtäminen osana elämääni.”

“Opettajat ovat päteviä ja meininki sopivan rentoa. Itselleni vuosi opistossa oli suhteellisen rentouttava ja mukava kokemus.” 

Kuva entisestä opiskelijasta

Karoliina Tero, (opiskelija syksyllä 2022)
Kymenlaakson Opiston sarjakuva & kuvittaminen -linja 2020-21

Kymenlaakson Opistossa opin paljon valokuvauksesta, pimiötyöskentelystä ja kuvankäsittelystä, eläen vahvan yhteishengen keskellä Inkeroisissa. Valokuvaus oli osa jokapäiväistä elämäämme, usein työskentelimme yömyöhään pimiössä.

Alun perin tavoittelin paikkaa Lahden Muotoiluinstituutista, mutta suunnitelmat muuttuivat ja päädyin opiskelemaan viestintää Vaasan yliopistoon. Myöhemmin suoritin toisen maisterin tutkinnon organisaatioviestinnästä Vaasassa, kiitos Kymenlaakson Opistossa saadun kokemuksen.

Nykyisin työtehtäviini kuuluu sosiaalisen median, verkkoviestinnän kehittäminen ja visuaalinen viestintä, ja valokuvaus on edelleen tärkeä osa työtäni. Opistovuodet Inkeroisissa antoivat minulle varmuuden ja suunnan uralleni.”

”Saatoimme olla yömyöhään pimiössä, ja rakastimme joka hetkeä!”

Kuva entisestä opiskelijasta

Marianna Järvinen, viestintäasiantuntija, Rikosseuraamuslaitos
Kymenlaakson Opiston valokuvauslinja 2007

Twitter: @MariannaElina
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mariannajarvinen

Opistovuosi oli erittäin palkitseva, ja kuvislinja oli jokaisen sentin arvoinen. Kiitokset kuvataideopettaja Piipalle mahtavasta opetuksesta.

Vuoden aikana kehityin piirustuksessa ja maalauksessa, ymmärsin taiteen ammatilliset näkökulmat, opin vastaanottamaan ja antamaan palautetta sekä esittelemään omaa taidettani. Sain myös alkeet Adobe-ohjelmista ja kokonaisuudessaan opistossa vallitseva kannustava ilmapiiri vahvisti luottamustani omaan työskentelyyn.

Suosittelen lämpimästi opistoa kaikille taiteesta kiinnostuneille, jotka etsivät tilaa, aikaa ja ohjausta taiteen parissa kasvamiseen. Erityisesti niille, jotka tähtäävät kuvataideopintoihin korkeakoulussa.

Opistovuosi rohkaisi minua hakemaan LAB-ammattikorkeakoulun kuvataidelinjalle, ja nyt aloitan toisen opintovuoteni. Tavoitteenani on valmistua kuvataiteilijaksi ja toivottavasti tulevaisuudessa elättää itseni taiteella.”

”Suosittelisin opistoa ehdottomasti kaikille jotka ovat taiteen tekemisestä kiinnostuneita ja kaipaavat siihen tilaa, aikaa ja opetusta.”

Kuva entisestä opiskelijasta

Elisa Huttunen, (opiskelija syksyllä 2022) 
Kymenlaakson Opiston kuvataidelinja 2020-21

Opistolla opin 3D-mallinnusta alusta, vaikka minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta. Photoshop ja muut kuvanmuokkausohjelmat olivat ennestään tuttuja, joten uutta oppimista ei niiden osalta juurikaan ollut. Unityn käyttöön ja C#-ohjelmointiin perehtyminen oli opintojeni kattavin osa, mukaan lukien ProBuilderin ja ProGridin kaltaisten työkalujen hyödyntäminen.

Suosittelen opistoa niille, jotka eivät ole saaneet paikkaa game design -opinnoista muualta, kuten minulle kävi. Opistovuosi tarjosi rentouttavan tauon kiireiseen elämäntyyliin.

Suunnitelmani on hakea game design -alalle uudestaan ja tähdätä alalle valmistumisen jälkeen. Game design on aina kiehtonut minua eniten, joten haluan jatkaa sen tavoittelua.”

”Suosittelen opistoa heille, jotka eivät saaneet game design - paikkaa muualta, niin kuin omalla kohdalla tapahtui.”

Kuva entisestä opiskelijasta

Väinö Mäkinen
Kymenlaakson Opiston XR & Game Design linja 2021-22

Tutustu taidelinjojen opintoihin ja hae mukaan!

”Me kotoisimme Ukrainasta. Kauniista viihtyisästä, pieni kaupunki Svatovo. Koska kaupunkimme on Venäjän miehittämä ja meidän täytyi jättää se. Iso perheemme joka koostuu kuudesta henkilöstä päätti lähteä Suomeen. Missä meidät otettiin vastaan lämmöllä ja ymmärryksellä ja antoi meille mahdollisuuden oppia kieltä ja tämän maan kulttuurista.

Meidän kaksi perhettä alkoivat käydä suomen kielen kursseja. Kielten oppiminen tapahtuu luokkahuoneessa, mutta teemme paljon myös kotona kirjojen ja tietokoneen avulla. Joskus ollaan yhdessä ja oppia sanoja leikkisällä tavalla kaksi perhettä. Kielen oppimisen jälkeen ja integraatiokurssien suorittaminen haluamme opiskella ammattia ja työtä varten.
 
Haluamme sanoa suuret kiitokset yliopistolle että annoit meille tämän mahdollisuuden kielten opetusta varten. Onnea sinulle Kymenlaakson opisto!!! Toivomme, että korkeakoulun ovista tulee lisää uusia ammatteja hankkivia opiskelijota.”

“Kielen oppimisen jälkeen ja integraatiokurssien suorittaminen haluamme opiskella ammattia ja työtä varten.”

Kubrakien perheet.
Kymenlaakson Opiston suomen kielen koulutus 2023-24

”Minun nimi on Konstantin, olen kolmekymmentäkolme vuotta vanha. Minä olen kotoisin Venäjltä. Minun ammatti on logistikan johtaja. Minä olen matkustanut Suomessa monta kertaa ja olen halunnut muuttaa tänne, että asua ja työskenellä tässä kauniissa maassa.

Minä aloin opiskella suomen kieltä itse kotona vaimoni kanssa melkein vuosi sitten. Me luimme kirjan “Suomen Mestari 1” monta kertaa. Tänä vuonna
helmikuussa me tiesimme suomen kielen kurssista, jotä on Kymenlaakson opistossa Inkeroisessa. Se oli perustaso suomen kielien kurssi. Kurssi alkoi jo tammikuussa. Helmikuussa minä soitin sihteerille ja tiesin, että heillä on kaksi vapaa paikkaa. Niin me pääsimme  opistoon. Opistossa on ruokala, siellä on aina herkulisesti. Työntekijät ovat mukavat ja ystävälliset.

Meillä on mukava, paras opettaja, hänen nimi on Ekaterina. Me harjoittelemme: puhuminen, ymmärtäminen, lukeminen, kirjoitaminen. Minun ryhmässä on opiskelijat, jotka ovat kotoisin eriläisistä maista, ryhmä on hyvä ja ystävällinen. Me autamme toisiaan. Täytyy opiskella itse kotona myös lisää harjoitelemaan kurssilla ja kommunikoimaan paljon.

Minä haluan oppia suomen kieli sitten mennä ammattikouluun ja saada suomalainen ammatti. Elämässäni on urheilua, kävelyä luonnossa. Talvella me luistelemme, keväällä ja syksyllä urheilemme puistossa, kesällä uimme järvessä, pyöräilemme, pelaamme tennistä.

Onnea kaikille suomen kielen opiskeluun!!!”

“Minusta, että oppia suomen kieltä vielä täytyy opiskella itse kotona myös lisää harjoitelemaan kurssilla ja kommunikoimaan paljon.”

Konstantin, logistiikka-ala.
Kymenlaakson Opiston suomen kielen koulutus, kevät 2024

”Olen onnellinen, koska opiskelen Kymmenlaakso Opistossa. Tulin Venäjältä. Poikani asuu Suomessa ja hänellä on lapsi. Haluan nähdä pojanpoikani kasvavan, tätä varten muutin Suomeen ja menin opiskelemaan suomea Kymmenlaakson Opiston parhaaseen kouluun. Ymmärtää suomalaista kulttuuria ja selittää tätä pojanpojalleni, jotta hän ymmärtää suomalaisen ja venäläisen kulttuurin parhaat hetket.

Kurssillamme opiskelee erittäin hyviä ihmisiä. He tulivat eri maista. Amerikasta, Kreikasta, Brasiliasta, Afganistanista, Uzbekistanista, Ukrainasta ja Venäjältä. Meillä on ihana opettaja Katya Turunnen. Opisto varmistaa, että koulussa on parhaat opettajat, jotka rakastavat tekemistään ja luo mukavat olosuhteet opiskelijoille. Kun aloin opiskella ja kului kolme kuukautta, aloin jo ymmärtää suomen kieltä. Opettajamme Katya tarjoaa meille erilaisia ​​pelejä tunnilla ja siksi meidän on helpompi ymmärtää ja oppia suomea, koska nauramme paljon emmekä pelkää oppia.

Tässä kirjeessä haluan kutsua koulun suorittamaan kokeen. Voit kutsua yksinäisiä kommunikoida haluavia suomalaisia ​​keskustelemaan opiskelijan kanssa suomeksi. Tämä on erittäin hyvä harjoitukseksi opiskelijoille ja hyvä yksinäisille vanhemmille suomalaisille, joilla on kommunikaatiovaje. 

Kun opin suomea hyvin, voin tehdä useita projekteja parantaakseni elämää Suomessa. Yksi projekteistani on tukiryhmän luominen koulussa kiusatuille lapsille. Toinen projektini on 24 tunnin päivystysneuvontaa, jos lemmikkisi on sairas, kadonnut tai tarvitsee kiireellistä apua. Tätä varten opettelen suomea ja toivon palaavani kouluun elokuussa seuraavalle kurssille.”

“Kun opin suomea hyvin, voin tehdä useita projekteja parantaakseni elämää Suomessa."

 Natalia Oleinik
Kymenlaakson Opiston suomen kielen koulutus 2023-24

Olen Asadbek Nazirbekov, 23 v. kotoisin Uzbekistanista. Asun Suomessa yli 2 vuotta. Muutin Suomeen puolille työviisumilla. Minun ammatti on rakennusmaalari ja rappaja. Työskentelin Helsingissä rakennusalujella 1 vuotta. Kun työsuhde loppunut, mä olin Työtön. Ilman sumen kieltä oli vaikea saada uusi työpakaa. Sitten tuli ajatus menna opiskelemaan suomenkielenkurssille.

Kuulin kaverilta, kuka asuu Inkeroisessa, että Inkeroisessa on hyvää Opisto, Sen takia me soitimme Kymenlaakson opistolle ja teemme hakemus suomenkielen kurssille. Olin tyytyväinen, että pääsin opistoon. Muutin asumaan kaverin luokseen opiskelun taki. Meidän ryhmässä 16 opiskelijoita eri maista. Venäjältä, Amerikasta, Kreikaasta, Afganistanista, Brasiliasta sekä Ukrainasta. Meillä on hyvää ja mukavaa porukkaa.

Erikseen haluaisin sanoa, että meidän luokkaan opettaja Ekaterina tosi mukava ja hyvää opettaja ja mielenkiintoinen ihminen. Oppinut tämän kurssilla aika paljon, tosi nopeasti aloitan puhua suomenkielilla, oppinut paljon suomen kulttuurista perinteistä. Opiskelussa rakennettu helppo ja mielenkiintoista opetuslinja! Halvaisin jatkaa samalla tavalla. Opistossa on oma kiettiö, kokit tekevät tosi hyvää ruokaa. Haluaisin sanoa lammin kiitoksia kaikille: Opettajalle ja luokaankaverille!!!

“Oppinut tämän kurssilla aika paljon, tosi nopeasti aloitan puhua suomenkielilla, oppinut paljon suomen kulttuurista perinteistä. ”

Asadbek Nazirbekov, rakennusalan ammattilainen.
Kymenlaakson Opiston suomen kielen koulutus 2023-24

Maahanmuuttajakoulutuksen opettaja Pertti Pänkäläisen Suomen kielen alkeisryhmästä haastateltiin kolmea Ukrainasta Suomeen saapunutta opiskelijaa: Evhenii Fedorovia, Natalija Vaksmania ja Vsevolod Bondaria. Heidän kokemuksensa kertovat maahanmuuton haasteista ja mahdollisuuksista sekä syvästä arvostuksesta Suomen luontoa ja kulttuuria kohtaan.

Tekniikan alaa opiskellut Evhenii keskeytti opintonsa sodan takia ja korostaa Suomen kielen ja luonnon merkitystä sopeutumisessaan. Teknologian parissa työskennellyt Natalija ihailee Suomen kulttuuria ja luontoa, pitäen kielen oppimista avainasemassa sopeutumisessaan. Ekonomisti Vsevolod, joka saapui vaimonsa kanssa, opiskelee ohjelmoijaksi ja näkee Suomen kielen haasteena, mutta suhtautuu siihen positiivisesti.

Näiden tarinoiden kautta ilmenee maahanmuuttajien sitoutuminen uuteen alkuun Suomessa, yhdistyneinä rakkaudellaan maan luontoon, kulttuuriin ja kielen oppimiseen.

Kymenlaakson Opiston maahanmuuttajakoulutuksen piirissä Haminassa ja Kouvolassa, opiskeli syksyllä 2023 noin 220 opiskelijaa.

“Suomen kieli on vaikeaa, mutta onneksi ryhmällä on super-opettaja!"

Kuva, jossa on suomen kielen opiskelijoita

 Evhenii Fedorov, Natalija Vaksman ja Vsevolod Bondar (kuvassa vasemmalta oikealle).
Kymenlaakson Opiston suomen kielen koulutus 2023

Tutustu suomen kielen koulutukseen ja hae mukaan!

”Opiston keramiikkakurssit miltei 20 vuoden ajalta, ovat olleet minulle vuosi vuodelta tärkeämpiä. Työpaineiden kasvaessa korostuu tärkeys saada tehdä jotakin luovaa ja terapeuttista. Vaikka joskus keramiikkatyöni  toistaa itseään, niin riittää, että sen savimöykyn saa eteensä ja aina siitä jotain tulee. Omalla kohdalla ryhmässä säännöllisesti tekeminen toimii parhaiten, se onkin viikon paras hetki. Opettajamme Sinin  huomassa tämä kaikki mahdollistuu.

Vuosien varrella on syntyneet monet maljakot, lautaset, kulhot ja muutama koriste-esinekin. Tykkään ideoida itsekseni, ja on kivaa kokeilla uusia juttuja. Uusien lasitteiden ja savien kokeilu yllättää usein positiivisesti. Opiston tarjoama reissuvihko auttaa suunnittelussa, josta huonomuistinenkin voi katsoa mitä on tullut sekoiteltua. 

Keramiikan suosio on kasvanut viime vuosina niin paljon, että vielä kymmen vuotta sitten jännitettiin alkaako kurssi, nyt jännitetään mahtuuko mukaan. Onneksi on vielä mahtunut.”

"Omalla kohdalla ryhmässä säännöllisesti tekeminen toimii parhaiten, se onkin viikon paras hetki."

Tiia Varjola
Kymenlaakson Opiston keramiikan opiskelija 2023-24

””Vauvasta vaariin”. Jokaiselle opinhaluiselle on kansalaisopistossa tarjolla jotakin. On kieliryhmiä, käden taitoja, kuoroja, bändejä ja orkestereita, erikoiskoulutusta, jota ei muualla saa.

Kansalaisopistossa on monipuolista opetusta kaiken ikäisille. Itse olen soittanut orkesterissa jo 30 vuotta. Vaikka meillä on pieni kamariorkesteri, joka on kestänyt vuosikymmeniä, ikä ei ole este harrastamiselle. Olen 90-vuotias ja yhä innokas osallistuja.

Musiikkiryhmämme ”Inkeroisten sinfoonikot” ei ole sitoutunut yhteen musiikkityyliin. Ohjelma vaihtelee vanhoista klassikoista nykyajan hitteihin, ja jokainen harjoitus tarjoaa oppimisen iloa. Sosiaalinen merkitys on suuri, ja osallistuminen on edullista. Pyrimme pitämään kaksi konserttia vuodessa, mikä luo ryhtiä toimintaan ja motivoi meitä jatkamaan.”

Reijo Pajuoja, eläkeläinen.
Kymenlaakson Opiston orkesterin jäsen 2023-24

"Jokaiselle opinhaluiselle on tarjolla jotakin. On kieliryhmiä, käden taitoja, kuoroja, bändejä ja orkestereita, erikoiskoulutusta, jota ei muualla saa."

Kuvassa ”Inkeroisten sinfoonikot”, Reijo ja musiikinopettaja Minna Lakaniemi (vasemmalla).

”Viime vuosina olen innostunut opiskelemaan monissa opiston ryhmissä. Opiskelu on antanut arjelle rytmiä ja sisältöä, erityisesti eläkeläiselle. Alku kaikelle oli vaimoni italian kielen opiskelumatka, ja kun liityin matkalle mukaan, heräsi kiinnostus. Päätin jatkaa kielen opiskelua Kymenlaakson opistossa, ja olen edennyt Italia 6 tasolle. Myös nuoruuden harrastukseni, venäjän kielen opiskelu, palasi elämääni opiston kautta.

Eläkkeelle jäätyäni liityin kudontapiiriin ja kudontakurssille, ja sain oppia matonkutomisen taitoa. Olen tehnyt useita mattoja ja saanut tunnustusta taituruudestani mieskutojana.

Osallistuminen opiston elokuvakerhoon on tuonut elämääni laadukasta elokuvataidetta, ja olen ollut myös kerhon hallituksessa. Vaikka kerho on pieni, se tarjoaa arvokasta henkistä virikettä.

Filosofiaklubi opiston monipuolisessa tarjonnassa tarjoaa tilaisuuden yhteiseen pohdintaan, ja olen myös siellä aktiivisesti mukana.

Kaikissa opiston ryhmissä vallitsee hyvä ilmapiiri, ja yhteisöllisyys on tärkeää joka tekee opiskelusta miellyttävää ja kannustavaa.”

"Viime vuosina olen innostunut opiskelemaan monissa opiston ryhmissä. Opiskelu on antanut arjelle rytmiä ja sisältöä."

Heikki Heinonen, eläkeläinen.
Kymenlaakson Opiston ”sarja-opiskelija” 2023-24

”Syksyllä kerroin ystävälleni, että olen aina haaveillut osaavani soittaa pianoa, mutta en ole jostain syystä asialle mitään tehnyt. Pari päivää myöhemmin hän lähetti linkin pianonsoiton aikuisten alkeiskurssille, jossa onneksi oli vielä yhdelle opiskelijalle tilaa. Matalan kynnyksen alkeiskurssilla on ideana, että ei tarvitse olla etukäteen minkäänlaista osaamista nuoteista tai edes omaa soitinta. 

Meitä oli pienryhmässä kolme opiskelijaa ja kaikki aloitimme aika lailla nollatasosta. Innostavalla opettajalla on metodit hallussa, koska jo ensimmäisellä tunnilla soitettiin kahdella kädellä. Ensimmäisen tunnin jälkeen olin jo niin innostunut, että aloin touhuta oman soittimen hankintaa.

Syyslukukauden oppitunneilla tuli selväksi miten vaikeaa pianonsoitto on. Tunti tunnilta nuotit, tahdit, soinnut sekä valkoisten ja mustien koskettimien maailma alkoivat kuitenkin pikkuhiljaa aueta.  Opettaja jaksoi lohduttaa, että säännöllisesti ja paljon harjoittelemalla homma alkaa sujua. Hän myös luo oppitunnille paineettoman ilmapiirin, jossa on läsnä oivaltamisen ja oppimisen ilo. 

Tarvitaan vielä paljon toistoja, että voisin sanoa osaavani soittaa pianoa, mutta ihan mahtavaa oppia uutta. Suosittelen kaikille aloittamaan jonkin harrastuksen, jossa mennään mukavuusalueen ulkopuolelle.  Onneksi kevätlukukaudella alkaa yksityistunnit.”

"Ensimmäisen tunnin jälkeen olin jo niin innostunut, että aloin touhuta oman soittimen hankintaa."

Annamaija Saarela
Kymenlaakson Opiston pianonsoiton opiskelija 2023-24

Tutustu kansalaisopiston kursseihin ja hae mukaan!

Kuva, jossa lukee "Tunne itsesi"
Scroll to Top