Kuusankoskella opitaan suomen kieltä!

Kuva, jossa on suomen kielen opiskelijoita

Kuusankoskella opetetaan Suomen kieltä maahanmuuttajille.

Maahanmuuttajakoulutuksen opettaja Pertti Pänkäläisen (kuvassa vasemmalla), Suomen kielen alkeisryhmän opiskelijoista haastateltiin Evhenii Fedorov, Natalija Vaksman ja Vsevolod Bondar (kuvassa eturivi). He ovat kaikki saapuneet Ukrainasta Suomeen ja jakavat saman näkemyksen siitä, mikä tekee Suomesta erityisen. Heidän tarinansa kertovat maahanmuuton haasteista ja mahdollisuuksista, sekä rakkaudesta Suomen luontoon ja kulttuuriin.

Evhenii Fedorov (edessä vas.), Ukrainasta lähtöisin oleva tekniikan alan insinööriopiskelijan yliopisto-opinnot keskeytyivät sodan vuoksi. Hän saapui Suomeen yksin. Evhenii korostaa Suomen kielen merkitystä, koska haluaa tehdä töitä sekä asettua Suomeen asumaan. Hän on myös vaikuttunut Suomen luonnosta, sen puhtaudesta ja ystävällisistä ihmisistä. Hän myöntää, että Suomen kieli on vaikeaa, mutta onneksi ryhmällä on super-opettaja!

Natalija Vaksmanin (edessä kesk.) ura kotimaassaan oli teknologian parissa työskentelyä. Karjalassa syntynyt Natalija on onnellinen siitä, että hän pääsi vihdoin Suomeen. Hän kertoo ihailevansa Suomen kulttuuria ja elämäntapaa sekä kaunista luontoa. Natalija matkasi Suomeen Unkarin kautta, jossa hän vietti aikaa Juutalaisyhteisön parissa. Hän korostaa Suomen kielen oppimisen tärkeyttä, ja hänen mielestään opettaja Pertin avulla se on täysin mahdollista.

Vsevolod Bondar (edessä oik.)saapui Ukrainasta Suomeen vaimonsa kanssa Venäjän kautta, mikä oli heille helpoin reitti. Vaikka lähteminen Ukrainasta oli haikeaa, hän on kiitollinen mahdollisuudesta uuteen elämään Suomessa. Ekonomistina Ukrainassa työskennellyt Vsevolod opiskelee itselleen uutta ammattia ohjelmoijana. Hän tunnustaa Suomen kielen olevan haastavaa, mutta hänellä on positiivinen asenne sen oppimiseen.

Nämä kolme tarinaa heijastavat maahanmuuttajien moninaista taustaa ja kokemuksia, mutta yhdistävä tekijä on rakkaus Suomeen ja halu oppia kieli sekä sopeutua uuteen ympäristöön.

Kymenlaakson Opiston maahanmuuttajakoulutuksen piirissä Haminassa ja Kouvolassa, opiskeli syksyllä 2023 noin 220 opiskelijaa.

 

Onnellisin opisto
Scroll to Top